Wat algemene informatie over Kennedymarsen

Het fenomeen Kennedymars is ontstaan naar aanleiding van een uitspraak van J.F. Kennedy. Die zei dat de amerikanen zo slap zijn dat die niet 50 mijl (ongeveer 80 km) kunnen lopen binnen 20 uur. Dit is opgepikt door enkele amerikanen, die wandeltochten van 50 mijl organiseerden. Vervolgens is dit fenomeen de grote plas overgestoken en werden er in Nederland ook Kennedymarsen georganiseerd. De meeste organisatoren geven de wandelaars de volle 20 uur de tijd om bij de finish te komen, maar er zijn enkele uitzonderingen.

Voor mensen die meermalen Kennedymarsen lopen is een aantal jaren geleden de Kennedywalker-medaille ingevoerd. Voor vijf (tien, vijftien) stempels van een Kennedymars of andere 80 km-mars kan de wandelaar een speciale medaille bestellen. Hiervoor geldt slechts één beperking: er moeten minstens drie verschillende stempels op elke stempelkaart staan.

Meer algemene informatie over Kennedymarsen en de Kennedywalker-medailles (inclusief aan wie welke medailles zijn toegekend) is te vinden op de site van de sectie Lange Afstand [Externe link; wordt geopend in apart venster], terwijl een langeafstands-kalender met (o.a.) alle Kennedymarsen te vinden is op de site van [Externe link; wordt geopend in apart venster]. In een van mijn linkspagina's heb ik een lijstje opgenomen van alle Kennedymarsen die ik op het internet heb kunnen vinden.

Voor mensen die nog nooit een Kennedymars hebben gelopen maar dit wel eens een keer zouden willen doen heb ik nog wel enkele tips. Ook heb ik twee lijstjes gemaakt met alle Kennedymarsen waaraan ik zelf heb deelgenomen: één geordend op startplaats, en één geordend op datum.